Talare vid tidigare möten
 

När vi håller våra möten bjuder vi in intressanta och inspirerande talare, här är de vi lyssnat på hittills.
 

Dagny "Bojan" Carlsson är med sina 104 år världens äldsta bloggare. Hon har varit hos Skavlan och Fråga doktorn på TV1 och mycket mer och då gett många idéer hur man behåller livsglädjen länge. Såhär beskriver hon sig själv på sin blogg:

"Jag är en tuff tant, som gillar det mesta. Det kan vara en opera men det duger också med vanliga samtal om både roliga och svåra saker. Det  roliga gillar jag mest.

Man säger att jag har humor och är lite rakt på sak. Humor gör kanske att saker och ting inte behöver tas alltför allvarligt och det kan man ha nytta av ibland när det trasslar till sig.

Att vara rakt på sak är nog diskutabelt. Det är lätt att "trampa någon på tårna" och det vill jag inte göra. Men jag tycker avgjort att man skall vara sann och ärlig. En och annan nödlögn behövs ibland om den fyller ett gott ändamål.  Men vi skall vara rädda om varandra."

 

Leone Milton är en journalist och författare med fokus på kvinnor. Hon skriver för en mängd olika tidningar som Expressen, Aftonbladet, SvD, Året Runt, Metro, Land, Härliga Hund. Hon har skrivit böckerna Ta Makten – för att det funkar och Lyckomyten – en arg bok om lycka. Leone driver även poddarna Bianca & Leones lyckopodd och Social Kontroll. Dessutom har hon varit redaktör på Sveriges radio P3 samt chefredaktör för tidningarna Facility Nordic och 1,6 miljonerklubbens medlemstidning.

 

Boris Aranovich är från början raketingenjör från Ryssland men har de senaste 40 åren koncentrerat sig på Hälsa och passion. Han har bedrivit forskningssamarbete med bl.a. Karolinska och ett stort antal erkända institutioner runt om i världen.

Hans tankar bygger på hur man kan leva ett gott liv länge - så klubbens målsättning på 120 år stämmer med hans tankar.

 

Bertil Marklund, legitimerad läkare och professor i allmänmedicin vid Göteborgs Universitet. Han är författare till ett 50-tal böcker och ca 80 vetenskapliga artiklar. Han har föreläst under många år över hela landet om hälsa och ohälsa samt om bemötande i vården. 

Bertil föreläste om sin forskning kring varför vissa människor är friskare längre, och om sin bok baserad på det ämnet: 10 tips för att må bättre och leva 10 år längre. Där tog han upp frågor kring inflammation, kost, livsstil och även hur ens inställning påverkar livslängden. Läs mer utförligt om hans föredrag under protokoll.

 

Ulf Ellervikprofessor i bioorganisk kemi vid Lunds Universitet och forskar på bland annat botemedel mot cancer. I hans texter och föredrag fokuserar han på att knyta naturvetenskap och humaniora närmare varandra, något han tycker båda sidor har allt att vinna på.

Ulf pratade om olika syn på meningen med livet, och gick in i detaljer över vad som gör att vissa människor blir riktigt gamla, där forskningen tagit stora steg senaste tiden. Ulf redogjorde hur medellivslängden utvecklats över århundradena, där den största faktorn varit barnadödligheten. Upptäckten av vikten av hygien, spanska sjukan, världskrigen, rökning etc. är olika faktorer som påverkat hur länge människor levt.

Han pratar om vikten att tänka på att vi idag inte kan bota en enda sjukdom, endast hjälpa kroppen själv att läka sig. Han pratar även om hur cancer fungerar och hur den kräver 6 "nycklar" för att hota våra liv, och vilka dessa nycklar är.

 

 

Maj Rom, läkare och projektchef för Bättre liv för sjuka äldre vid Sveriges Kommuner och Landsting. Hon har har tilldelats Äldreomsorgspriset 2013 för sitt extraordinära engagemang och sin helhetssyn där den enskilda människan alltid är i fokus. 

Maj berättade mycket inspirerande hur man ”Lever livet, hela livet." Livslängden har ökat mycket och fortsätter att öka tack vare bättre sjukvård, framsteg inom medicinen och medvetnare livsstil. Hon tipsade om kloka sätt att upprätta regelbundna kontakter med vårdcentraler och sjukhus. Svar gavs på flera initierade frågor.

 

 

Lars-Eric Uneståhl, leg. psykolog och fil dr i psykologi. Han är en av de psykologer i Sverige som introducerat mental träning för idrottare och andra.

Uneståhl började på 1970-talet hjälpa framstående idrottsmän med mental träning. Han har senare utvidgat området till bland annat företagsledning. Uneståhl har givit ut över hundra böcker, kassetter och cd-skivor med inriktning på mental träning varav många inom området idrottspsykologi. Han driver Skandinaviska ledarhögskolan AB i Örebro.

Lars-Eric talade med oss om LivsLångt Lärande, hur våra hjärnceller utvecklas under hela livet. Hur förväntningar och vanor styr våra liv, och hur vi kan anpassa dem med lite ansträngning.

 

 

Henrik Ennart, hälsojournalist. Har skrivit om hälsa, medicin och mat i Svenska Dagbladet nästan hela sitt yrkesliv. Han har rest runt jorden och besökt de blå zonerna där människor lever längre än på andra ställen. Han har intervjuat världsledande forskare som förklarar hur hjärtsjukdomar, cancer och demens till stor del går att undvika. Han säger att flera av svaren på åldrandets gåta finns redan bland dessa forskare, det gäller bara för oss andra att lyssna.

Henrik höll ett intressant tal om "de blå zonerna", områden i världen där människor lever till att bli mycket gamla, och vad dessa områden har gemensamt.

 

 

Patrik Emanuelsson, forskare och ansvarig för friskvårdsenheten vid centrala personalavdelningen på Karolinska Institutet.

Patrik berättade om vikten av fysisk aktivitet för ett roligt, hållbart, funktionellt och långt liv.

Han får omedelbart frågan om fysisk aktivitet kan påverka hälsa och livslängd och svaret blev ett obetingat JA. Dock får aktiviteterna inte överdrivas med risk att hjärnan då reagerar med att dra ihop sig och ett s k utmattningssyndrom inträder. Ett sådant tillstånd är allvarligt och det tar lång tid att komma tillbaka till fullt funktionsdugligt tillstånd, ibland upp till 4 år.

Han berättade om FYSS – uppslagsbok gällande fysisk aktivitet – där man kan läsa att fysisk aktivitet bör innehålla minst måttlig intensitet 150 min/vecka alternativt hög intensitet 75 min/vecka. Alla dagar minst 10 min. Muskelsträckande övningar för hela kroppen 2 ggr/vecka. Balansträning är förebyggande mot skador och mycket bra. Viktigt att undvika långvarigt stillasittande.

 

 

Per H Börjesson, svensk VD och författare. Han är VD samt huvudägare i Investment AB Spiltan sedan 1986 där han varit heltidsarvoderad sedan 1997.

Per Håkan Börjesson har en civilingenjörsexamen i industriell ekonomi från Linköpings Tekniska Högskola och en MBA-examen från Columbia University. Under 1980-talet arbetade han bland annat med marknadsföring på Ericsson i USA och företagskonsult på SIAR i Stockholm och har arbetat med små familjeföretag, onoterade aktier och kapitalförvaltning.

Per H Börjesson har skrivit de tre böckerna Så här kan alla svenskar bli miljonärer, Så här får du ett rikt liv som pensionär : sluta pensionsspara!

Per pratade om hur man bäst får pengarna att räcka till man blir 120 år, och om hur ränta på ränta är en viktig faktor.

 

 

Emilia Hjemgård, legitimerad sjukgymnast och auktoriserad feldenkraispedagog,ansluten till Landstinget.

Hon berättade historien om hur den tyskjudiske Feldenkrais med stor envishet och omfattande studier först löste sina egna problem med leder och sambandet med sinnen, känslor och tankar.

Under hennes mjuka fina ledning fick vi alla sedan medvetandegöra hur långsamma och skonsamma rörelser förbättrar vår förmåga till ökad rörlighet, bättre hållning och friare andning.

Upplevelsen var påtaglig för alla trots att vi bara rörde oss cirka 45 minuter på ett mjukt sätt.

 

 

Sandra Puyol, jobbar med marknadsföring och försäljning på förlaget Bonnier.

Sandra tog  oss med på mycket intressant vandring genom Bonnierhuset. Detta fantastiska förlag som funnits i säkert 190 år och givit ut de flesta stora författare, Strindberg, Lagerlöf och många fler, samt ett otal Nobelpristagare.

 

 

Torbjörn Tännsjö, verksam som chef för institutionen för praktisk filosofi vid Stockholms Universitet. Tännsjö är författare till ett fyrtiotal böcker och hundratals akademiska artiklar i filosofi, såväl som en rad andra artiklar och texter. Han är en av Sveriges mest tongivande filosofer i bioetik, moralfilosofi och politisk filosofi, och deltar ofta i aktuella debatter i olika media.

Torbjörn har skrivit en utmärkt bok, Filosofisk tröst: Tankar om döden. Kring detta ämne utspann sig många intressanta tankar, idéer och synpunkter. Torbjörn exemplifierade och belyste på ett sätt som kändes fint. Dessutom ställdes av medlemmarna kloka frågor vilket klargjorde en del svåra tankar.

 

 

Marie Ryd, doktor i medicinsk vetenskap. Hon disputerade inom molekylärbiologi, mikrobiologi och immunologi 1992 och har forskat vid Karolinska Institutet. Vetenskapsjournalistik är något Marie Ryd jobbat med i många år. Detta intresse för att förmedla kunskap har lagt grunden till hennes informationstjänst ”Holone” som just fokuserar på hjärnans kognitiva och sociala aspekter.

Marie talade kring hur hjärnforskningen kan kan hjälpa oss till ett lyckligare och därmed längre liv. Hon lyfte fram vetenskapliga kopplingar mellan hjärna, mindfulness och en välmående arbetsplats. Marie Ryd gav handfasta redskap till förståelse och förändring.

 

 

Stefan Fors, Filosofie doktor i Socialt arbete, Stockholms universitet. Forskare vid ARC = Aging Research Center, en akademisk institution inom Karolinska Institutet.

Stefan gav en mycket stimulerande och innehållsrik föreläsning om hur åldrandet ser ut i Sverige jämfört med omvärlden. Han illustrerade med målande bilder och tydlig statistik hur olika sätt att leva påverkar livslängden. Han talade om hur arv och därmed gener naturligtvis har stor betydelse, men att på ett intelligent sätt hantera kropp och hjärna har nästan större inflytande på hur länge man lever. Att äta lagom, gärna inkluderande antioxidanter, kanske a la 5:2 och motionera högintensivt åtminstone 30 minuter per vecka var fler råd han hade.  Många frågor från klubben besvarades på ett klargörande sätt.

 

 

Carl-Johan Sundberg, professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet.

Carl-Johan höll ett lysande föredrag om glädjen av regelbunden motion. Inte bara kroppen utan även knoppen hålls i trim och till och med utvecklas om man rör sig regelbundet. Och det är inga omfattande insatser som behövs, gärna varierad intensitet. Allt illustrerat med slående exempel från hela världen.