osteostrong

OsteoStrong.jpg
 
 

FFC120 möte 11/6 2018

FFC120 träffas denna kväll i OsteoStrongs lokaler vid Norrtull. Vi får en presentation av Jonas, Malin och Robert som är delägare.

Detta är en av de första anläggningarna i Europa. Det finns sedan tidigare runt 70 i USA / Canada.

Denna träning går ut på att stärka benstyrkan och motverka benskörhet genom att belasta skelettet till max för att motverka gradvisa försämringar som börjar redan när vi är unga.

Barn hoppar och springer och belastar sin ben men sen avtar detta och det är egentligen bara elitgymnaster som fortsätter.

Osteostrongs Jonas föreläser om skelettet och muskler.

Osteostrongs Jonas föreläser om skelettet och muskler.

Osteostrongs koncept går ut på att under mycket kontrollerade former skapa denna belastning på minst 4,2 gånger ens kroppsvikt vilket återskapar benmassa.

Detta sker genom att träna i 4 olika maskiner under max 15 sekunder per maskin en gång i veckan.

Detta leder till :

 • Mer energi
 • Bättre styrka
 • Högre rörlighet
 • Snabbhet förbättras
 • Bättre balans
 • Bättre hållning
 • Mindre värk
 • Ingen benskörhet

Att skelettet försvagas är en del av åldrandet och det sker en gradvis försämring med 1-2% per år om man inte gör något åt detta.

 

Benskörhet

50% av alla kvinnor och 25% av alla män riskerar att drabbas av frakturer p g a benskörhet. Vi har ca 70.000 fall per år i Sverige vilket beräknas orsaka en samhällskostnad på 3,5 miljarder.

Bara 17-18% får behandling för benskörhet innan en skada i förebyggande syfte.

Varför?

 • Ålder - en nedgång sker efter fyllda 30
 • Könshormon / Klimakteriet
 • Ärftlighet
 • Stillasittande
 • Alkohol/Rökning
 • Sjukdomstillstånd och behandlingar med kortison som hämmar benbyggarceller

Dietmässigt kan man hjälpa till genom att tillföra kalcium, D-vitamin och Magnesium.

Undvik mjölk - som försurar kroppen. Ost och yoghurt fingerar bättre samt mörkgröna grönsaker.

Skelettet byggs med hög belastning, bra kost och ett aktivt liv. Det gäller att hjälpa bebyggarcellerna vara mer aktiva än benätarna.

FFCs Per Ahlqvist testar OsteoStrongs maskiner.

FFCs Per Ahlqvist testar OsteoStrongs maskiner.

Även vissa läkemedel kan bygga upp till 7% per år men OsteoStrong har visat sig kunna bygga upp till 14% per år. Detta från studier på folk som tränat i 4 år - så länge som konceptet funnits i USA.

Konceptet bygger på teorier från Wolffs Lag från 1892 där forskaren Wolff kunde konstatera att ben byggs av belastning. Detta har senare kunnat följas upp av andra undersökningar i närtid.

 

OsteoStrong

Träningen på ett OsteoStrong center bygger på att man tränar Ben, Balans och Styrka. Man använder sig av vibrationsplattor där man tränar att stå på ett ben med flera övningar. Detta plus maskinerna gör att ett träningspass normalt tar ca 15 minuter.

På en studie av de som varit med och tränat i 4 år såg man att styrkan ökade med 73% efter 1 år, och hela 290% på dem som varit med i 4 år.

Vi får en hälsning per video från Tony Robbins - en av världens främsta coacher inom personlig utveckling. Han är delägare i bolaget som en del i sina strävanden att skapa långa och lyckliga liv för alla. Enligt uppgift räknar han själv med att bli 150 år gammal - så vore en värdig medlem i vår klubb.

Vi får också under kvällen prova på maskinerna och dessutom avslita med en härlig vattenmassage i som man gör utan att bli det minsta blöt.

Vi bjuds också på en bentäthetsmätning på hälbenet. Denna kostar normalt 500:-. Denna ger en indikation på hur vår benstatus är.

Flera medlemmar tecknar ett sommarmedlemskap för att testa träningen under 3 månader.

Ska bli spännande att se resultatet.

För de medlemmar som missade detta event så har ni fortsatt en möjlighet att få göra en bentäthetsmätning gratis - säg bara att ni är medlemmar i FFC 120!

Tack för en spännande kväll som vi alla känner kommer att ge oss ytterligare några fina år i livet.

Stort tack till Jonas, Malin och Robert för gästfrihet och nya insikter

35239562_10156199299966211_1743225799793704960_n.jpg