Leone Milton

leonemilton.jpg

 

Har skrivit ”Lyckomyten - en arg bok om lycka” på uppdrag av 1,6 miljoner-klubben och ”Ta makten - för att det funkar” - för ungdomar , tjejer såväl som killar.

Lyckomyten vänder sig till kvinnor med en tanke om att fokusera mer på att titta utåt än inåt. Några slutsatser i boken - Gifta män lever längre - gifta kvinnor gör det inte - detta beroende på att kvinnor länge har servat män - vilket gör att män känner sig lyckliga.

Förhållanden idag är jämställda fram tills dess att man skaffar barn. Män under 30 lagar mat och gör lika mycket i hemmet fram tills barnen kommer.

Kvinnor är överutnyttjade och har dessutom svagare fackföreningar.

Enligt BRIS blir det allt värre för unga. Man påverkas av digitala konfrontationer och ska leva upp till förväntningar på att vara perfekta på allt. Det är stressigt för ungdomar att ha tillgång till allt som händer i hela världen via mobilen.

Barn ärver beteenden från föräldrar som att inte kunna sova. Sömntabletter och anti-depressiva medel allt vanliga ner i åldrarna.

Leone presenterar 3 lösningar i sin bok : ACT - en förbättring av KBT SelfCompassion Mindfulness.

Självkänslan beskrivs på ett enkelt sätt via Självmedkänsla, Fatta känslan och Ångestkurvan.

Ungdomar tar till sig info som ett Buffébord - man tittar bara på det man tycker om och ignorerar resten. Det finns en risk att man riktar energi mot sådan man inte gillar också - och med det fokuset så tenderar man få mer av det.

Vi drabbas eller kan hjälpas av ” Snälla eller dömande speglar”. Du borde göra det eller låta bli det. Det är lätt att tryckas ned av andra. Vilka snälla speglar finns och hur kan man välja att spegla sig i dessa?

Att Fatta Hjärnan : Hjärnan är bara en muskel som reagerar på det som vi matar den med.

1. Smoothie - jobbar med det vi stoppar in - god eller dålig juice

2. Ballong - det vi tänker på växer sig större

3. Spårhund - en lat muskel som letar upp liknande tankar hela tiden.

Tänker man att man är ”fel ” så reagerar man på allt som bekräftar det.
Hjärnan ältar ofta vilket man kan försöka undvika. Undvik att ta på sig andra problem.
Lösningar: Se tankar som moppar och låt dem snurra runt i trafiken ( mindfulness ) Ge inte negativa tankar näring. Växla tanken från att ” det går dåligt” till att bara konstatera tanken och tänk som en nyfiken forskare : Varför mår jag dåligt och bli nyfiken på varför.
Tankar är bara tankar. Känslor är bara känslor.

Sarah Sjöström har sagt att ”inse att kroppens sätt att hantera nervositet är att via nervös och det inget man dör av” Slåss, Frysa och Fly är alla dåliga strategier - bättre men acceptans.

Ångestkurvan är något som du som ung ska känna till. Om man inte tar till sig ett beteende så går det över.

Självmedkänsla - Vara snäll mot sig själv i alla lägen: ” Du gjorde så gott du kunde”. Lära sig acceptera att det inte alltid är så lätt att leva. Det gäller alla! Det är viktigt att som förälder tänka på vad man säger till sina barn.

Boken ”Ta makten ” - från 13 år och uppåt.
Lyckomyten kan köpas från förlaget www.bladhbybladh.se - ange kod lyckomyten så får du den för 130 :-.

Ta makten kostar 229:- och kan köpas från http://www.olika.nu/kop-vara-bocker/butik/ta-makten/ Boken