Mai-lis Hellenius

mailis_hellenius_foto_mattias_ahlm.jpg
 

Mai Lis Hellenius En fantastiskt spännande kväll med Sveriges enda Livsstilsprofessor.

”Sitting is the new Smoking”

Mai-Lis är Sveriges enda professor i Livsstilsfrågor.  Anställd på Karolinska Institutet. Hennes uppgift går ut på att sammanfatta vad forskningen lär oss om Hälsa kopplat till Livsstil.

Hennes Bok Livsviktigt - vann nyligen nyligen Gourmand Cookbook Award - vilket hon är omätligt stolt över.

Det finns över 3 miljoner studier om livsstil och hälsa och kvaliteten på dessa blir allt bättre. Det är helt klart att det finns ett mycket klart samband.

Det stora problemet idag är att nå ut till allmänheten med resultaten. Det finns ett massivt brus av goda och ibland motstridiga råd om hur man ska leva.

Det räcker inte att bara studera kostråd man måste också ha tillgång till skickliga kommunikatörer.

Studie på 24.000 kvinnor visar att man kan sänka risken för allvarliga hälsotillstånd med 92% - men bara 5% av kvinnorna tar till sig dessa råd om mer frukt, grönt och fisk i kosten.

Studie på 20.700 män visar att man kan reducera hälsorisker genom måttligt alkoholintag, träning,  icke-rökning och undvika bukfetma ( mindre än 95 cm i omkrets ).  4 av 5 hjärtinfarkter skulle kunna undvikas. Men... 1% av männen tar till sig detta och lever så.

Potentialen är med andra ord enorm!

2014 gjordes en Eurobarometer som visade att 59% av alla människor inte idrottar. För gruppen +55 var siffran 70%. Portugiser är sämst medan 70% av alla svenskar motionerar minst 1 gång per vecka.

Man motionerar oftast av Hälsoskäl, Fitness, Kul eller som avkoppling.

Vad man anger som ursäkt för att inte motionera är Tidsbrist, Brist på motivation, Sjukdom eller handikapp eller att det kostar för mycket.

Över 20% sitter mer än 8,5 timmar per dag. Svenskar sitter mest i hela världen, många 9-10 timmar i snitt. Många 3-4 timmar utan avbrott.

Rökning har man fått ner - bara 11% röker idag jämfört med 60% av alla män på 50-talet. Men sittande är idag en större fara. ”Sitting is the new Smoking”

Barns rörelsemönster är chockerande nog identiskt med vuxnas. 9-11 åringar sitter också 9-10 timmar per dag. Detta är samma över hela världen. Stillasittande ökar risken för diabetes, hjärtsjukdomar och cancer. Om man bara motionerar utan att ändra kost så minskas ändå risken för dessa sjukdomar med 30%.

Desto kraftigare lår desto längre lever en kvinna. Att bara resa sig upp 10 gånger efter att ha suttit en stund har bra påverkan på hälsan. Varje timme framför TV förkortar livet med 22 minuter.

Depression hos barn ökar med stillasittande.

Bara 1 minuts bensträckare ger stor effekt på midjemått, blodfetter, sockerbalans samt minskar risken för inflammationer.

Tips: Ta promenadmöten.

 

Sundkurs.se är en omvänd Pyramid som är bättre än den gamla kostcirkeln.

Längst upp - köttbit i små mängder samt vin

Något från havet

Mycket mer grönsaker samt råg, bär nötter, mandel. vegetariskt fett.  

Gemensamma måltider

Varierande kost

Basen är Fysiskt aktivitet   

Mjölk är ok om mager.

Medelhavskost är bra - detta visas av en mängd undersökningar där en del har hållit på i 18 år. Minskar inte bara hjärt och kärlsjukdomar utan även cancer, diabetes typ 2 samt Alzheimer, Demens och Parkinsson.

Te och kaffe har bra effekter i små mängder p g a antioxidanter.

En test i Lyon av folk med hjärtproblem som var planerad vara i 6 år fick avbrytas efter 27 månader då den grupp som fick kostråd hade drabbats av 3 dödsfall och kontrollgruppen under samma tid drabbats av 16 fall. Kontrollgruppen fick leva som vanligt utan rådgivning. Det visar att Rådgivning kan vara en kraftfull metod om folk är motiverade.

Bra fetter ger mindre bukfetma.

FTO genen är överviktsgenen.

Idag finns ett hätskt debattklimat om hälsa där vissa människor är så övertygade om sin diets nytta att en kritik mot den leder till påhopp och hotmail.

Mycket info sprids idag via sociala medier snarare än via sjukvården.

Det är en skandal idag att Prevention inte är prioriterat - det skulle kunna spara in stora summor på sikt men sjukvården har ett kortsiktigt perspektiv vilket kostar oss alla stort lidande och skapar köer och höga kostnader.