Simon Sköld.jpg

Träning för latmaskar

Träning för Latmaskar - Simon Sköld om sin nya bok som han skrivit ihop med Camilla Läckberg.

”Den bästa träningen är den som blir av”

Simon har hållit på med tävlingssporter hela livet, och kom fram till att han hellre tränade och tävlade själv än ta del i lagsporter. Han fann till sist MMA som sin favorit.

När han studerade på Bosön 2007 - 2009 fick en av hans lärare hans uppmärksamhet när han ställde frågan ”Hur lite behöver man träna för att bli bäst? ” Han hade innan tränat 12-14 pass i veckan.

Han började där att jobba med mental träning - med f d brottaren Martin Lidberg - där han gick i genom den match kan skulle gå flera gånger innan den stora matchdagen - slag för slag. Det var inte förrän han mentalt orkade gå igenom och vinna alla ronderna som han fick effekt i den verkliga matchvärlden. Innan den mentala träningen vann han 2 av 7 matcher - ”apdåligt”  - men efter så har han inte förlorat en enda gång. Han visualiserade sina vinster i arenan. Han jobbade med affirmationer. Det tog 3 veckor innan han märkte att det fungerade.

När han sen blev tillsammans med Camilla Läckberg så kom frågan upp om hur han skulle kunna få henne att brinna för träning. Det gällde att det skulle vara Enkelt, Tillgängligt och ge Resultat.

En metod blev att träna framför favoritserien på TV. 

Många är idag otränade eftersom de inte får någon rörelse alls i jobbet. Det gäller att hitta något som man tycker är roligt.

Hur skriver man en bok? En sida per dag.

Kan liknas vid frågan: Hur äter man en elefant? 

Skapa en vana - träna Måndag - Onsdag - Fredag. Det räcker gott och väl och säg sedan aldrig att du ”bara” tränar x gånger - då sänker man mentalt värdet. 20 minuter 3 gånger i veckan är bra nog.

Skilj på träning och aktivitet. Träning är när man måste duscha!

Muskler är lata och vill inte anstränga sig - de vill spara energi.

Prova gärna något nytt.

Det räcker att fylla på långsamma kolhydrater och protein inom 9 timmar efter träningen.

Undvik socker - i alla fall på kvällen.

Få upp pulsen i alla fall 30 sekunder om dagen - men tänk på att alltid värma upp innan ansträngning.

Oftast bättre träna tidigare på dagen eftersom sen träning kan störa sömnen.

High Intensive är bra - bara man inte glömmer bort uppvärmningen.

Träningsvärk motverkas av nedvarvning - som att gå långsamt efteråt i 5 minuter.

Stretching bra för rörlighet men motverkar inte träningsvärk. Detta är är särskilt viktigt för män och blir viktigare ju äldre man blir.

Styrketräning för barn är ok men man ska bara använda sin egen kroppsvikt tills man är 15 år.

Calisthenics - man kommer långt med egen kroppsvikt.

 

Stort tack till Simon - en kunnig, charmig MMA - fighter med stort och varmt hjärta och mycket humor. Camilla har gjort ett kap!