Dagny "Bojan" Carlsson

i285415639324164163._szw565h3500_.jpg
 
Eva Kallai Läser ur Dagnys bok.

Eva Kallai Läser ur Dagnys bok.

Dagny ”Bojan" Carlsson är världens äldsta bloggare. Hon blir intervjuad av Eva Kallai - styrelsemedlem i FFC120. Dagny har skrift en bok - Livet enligt Dagny - som går som smör i solsken under kvällen. Dagny har fått stor uppmärksamhet för att vara världens äldsta bloggare - hon är den 8 maj 105 år ung. Hon har intervjuats på Skavlan och varit med i 101 åringen som smet från notan. Dagny fick sin dator när hon var 93 år gammal - en fin Amerika dator - och om man nu har en sådan så något ska man använda den till. Hon fick den av systersonen. Hon har idag 2 miljoner besökare.

Hon föddes 1912 i en familj med 5 syskon. Har idag en syster som är 94. Hon kommer ihåg första världskriget. Barndomen var tuff. Ingen kärleksfull familj. Pappan brydde sig inte om barnen. Hon hade en lillebror som hon avskydde - tog all uppmärksamhet. Dagny hade långt gångna planer på att slå ihjäl honom med ett vedträ men stoppades lyckligtvis. ” Det var verkligen inte bättre förr”.

Hon började på fabrik med sömnad. Flyttade sen till Örebro där hon tjänade respektabla 30 kronor per vecka. Dagny gifte sig! ”Det skulle jag aldrig ha gjort!” Han drack och spelade kort och var inget att ha. En söndag så packade Dagny ihop sina saker och schappade till Stockholm och en kurs för att bli konfektionsingenjör. Hon var då 37 år!

En afton ” ställde hon sig till påseende ” vid dansbanan på Gröna Lund och där träffade hon vad som skulle bli man nummer 2 - Harry. Ingen av dem ville gifta sig men efter tre år så ändrade sig maken och det blev ett långt och lyckligt äktenskap från 1948 till 2004. 67 fina år tillsammans. De reste mycket och och såg mycket Opera runt om i världen.

Per Ahlqvist presenterar "Bojan".

Per Ahlqvist presenterar "Bojan".

Dagnys Bok; "Livet Enligt Dagny, I huvudet på en 104-åring"

Dagnys Bok; "Livet Enligt Dagny, I huvudet på en 104-åring"

Dagny räknade med att följa efter maken när han dog och skänkte bort det mesta av sina tillgångar till cancerfonden. ” Eftersom jag inte dog var jag tvungen att börja leva igen” . En hemlighet bakom ett långt liv är nyfikenhet. ”Man ska vara nyfiken på det som sker i världen - inte på andra människor”. ”Använd huvudet och fötterna”, så kan man bli gammal.

Cykeln som hon kallade Bastarden körde henne från det hon var 17 till 50. Dagny hade gärna velat bli författare men har saknat självförtroende tills nyligen. Hon hanterar det svenska språket perfekt och hennes bloggartiklar används idag inom SFI för utbildnings av nyanlända. Hon är mycket slagfärdig och tycker tiden går alldeles för fort. Ett uttryck som Dagny myntat är ” Man ska inte gamla till sig”. Ett annat tankesätt som hjälpt henne vidare är om man är orolig över något är ”Det kan bara gå åt helvete och varför ska man då oroa sig i förväg” . ” Jag bestämmer mig alltid för att jag ska lyckas” . Dessutom tar hon alltid en promenad på 40 minter per dag - oavsett väder.

En dröm som Dagny skulle vilja uppfylla är att få vandra på den kinesiska muren - men det är svårt att hitta resesällskap. Någon i FFC120 som är intresserad?

Dagny är numera Hedersmedlem på livstid i FFC120. Hon bekräftar ännu en gång det som Ulf Ellervik kom fram till vid sitt föredrag i klubben. ” Alla som har humor blir inte gamla men de som blir riktigt gamla har humor”. Dagny har ett stort mått av både humor och visdom. När vi skiljs åt efter middagen så kommer givetvis frågan om hon ska blogga om denna träff när hon kommer hem. ”Självklart! Det måste jag! Annars tror de jag har dött” Vi gratulerar Dagny lite i förskott på 105-års med med den något modifierade sången ”Ja må hon leva i 137 år! ”

 

 

Läs gärna Dagnys blogg på www.123minsida.se/bojan 

Och hennes inlägg om oss hittar ni här http://www.123minsida.se/Bojan/99578359 skrivet den 26/4. 

 

Här är Dagnys tankar kring FFC 120 y/o

Dagny med FFC 120's Eva Kallai.

Dagny med FFC 120's Eva Kallai.

Man skall ha höga mål här i livet och det finns ett ordstäv som säger; ”att man skall sikta mot stjärnorna om man vill nå trädtopparna.” Det tänkte jag på i kväll när jag var gäst hos en förening som heter 120- årsklubben. Den har som motto att man skall leva sunt och sträva mot att bli så gammal som möjligt. Om de satt gränsen vid 120-år så är det kanske inte omöjligt för personer som är födda på 50-talet och senare. De har varit med om den tekniska utvecklingen och har haft betydligt bättre levnadsförhållanden än vad tidigare generationer har haft.

Det finns många olika typer av föreningar för senioreer och just den här verkar att vara bland de trevligaste. Själv bestämde jag mig ”på stubben” att jag skall sikta mot att bli 125-år. Jag uppmanar ju folk ”att inte gamla till sig.” Åldern är ju bara en siffra och man är inte äldre än man känner sig. Tyvärr är inte alla äldre kärnfriska och de som inte är det skall vi vara rädda om och hjälpa så gott vi kan.

Medlemmarna i 120-årsklubben behöver ingen extra stimulans för de var verkligen ”på alerten. Jag tycker att den här föreningsiden är värd att ta efter för alla medlemmar verkade ha roligt och tänka positivt. Det skall jag också göra och inte gnälla för att våren kommit av sig och att det snöar och blaskar. Ingenting kommer att hindra träden att grönska och blomknopparna att slå ut. Det har de gjort på en forsythia i min omedelbar närhet och den strålade som en sol  idag när den riktiga solen lyste med sin frånvaro. 6/4   2017