Bertil Marklund
 

Bertil Marklund – Tio tips för att må bättre och leva 10 år längre.

Bertil är i grunden allmänläkare och har blivit professor i Almänmedicin i Göteborg. Har forskat i Halland – det landskap där man lever längst i Sverige. Han forskade där inte på sjukdomar utan det egentligen mycket intressantare temat – Varför är vissa friska? Gör man så här så lever man längre! Om vi hela befolkningen kunde ta bort cancer så skulle vi förlänga medellivslängden med 3 år. Om vi kan få folk att ändra livsstil så kan vi förlänga medellivslängden hela 6 år.

Bertil konstaterar i sin bok att han har identifierat Tio områden som om man tar hand om alla dessa så kan man skaffa sig 10-15 år extra av ett gott friskt liv. Man kan om inte helt undvika sjukdomar som Cancer, Stroke, Diabetes och Demens så i alla fall skjuta på dem. När han skrivit sin bok ihop med Åsa – sin fru – så blev han inbjuden till ”Fråga Doktorn” på TV och dessa 7 minuter i rampljuset gjorde att de sålde över 1.000 böcker på några dagar – blev sedan över 8.000 sålda. Boken – ges ut på förlaget Volante – specialiserade på populärvetenskap.

Vad styr vår livslängd? Genetik kan förklara 10-20% men resterande 80-90% kan vi faktiskt påverka!

Målet med föreläsningen är : ” Inga pekpinnar – Bara möjligheter! ” Det är du som styr. Denna bok är baserad på 2.000 studier, bland annat om hur man äter. Det stora hotet mot hälsan är inflammation i kroppen – denna beror på maten och är Låggradig ( ger inga symptom ), Kronisk och Lömsk ( vi vet inte om den ). Boken är på 100 sidor – till skillnad från de flesta andra hälsoböcker som kan vara på upp till 500 sidor ( och därmed inte så tillgängliga ).

Hur uppstår inflammationen ? Syre plus mat ger cellen energi plus ”Fria radikaler” – detta är en enzym som gör skada genom att bombardera cellen 10.000 gånger per dag. 

Inställningen till livet påverkar hälsan. Tänker du som en pessimist eller en optimist? Är glaset halvtomt eller halvfullt? Har vi ett bristtänkande och börjar med lidandet redan innan glaset är tomt ? Optimister lever 7 år längre än pessimister enligt flera undersökningar. Pessimister utsätter sig för att känna oro redan innan något har hänt. Man föds inte till någon av dessa positioner utan påverkas av sitt sociala umgänge. Läkare tänker ofta inte på denna urkraft utan föredrar att skära eller medicinera. Bertil tar upp en studie av 120 män som haft en infarkt och sen följts upp efter 8 år - man mätte under tiden deras livsinställning. Av de 25 mest pessimistiska var 21 döda och  av de 25 mest optimistiska så var endast 6 döda. Det handlar om att mobilisera en inre kraft.

Sola, men lagom. Solens UV-strålar bilar D-vitamin. Passa på att sola alla dagar det går under sommaren. Fler människor dö att för lite sol än för mycket sol. D-vitamin är en mirakelmolekyl som stöttar immunförsvaret , dämpar inflammation, skyddar mot cancer, diabetes, demens, depression, benskörhet samt MS. Man får det som intag via sol eller fet fisk som lax, makrill eller strömning. En annan undersökning följde 20.000 kvinnor under 20 år - de som undvek sol drabbades av dubbelt så hög dödlighet i diabetes och blodpropp. Sola mitt på dagen utan skydd i 15-20 minuter för bäst effekt. Se till att ansikte ,armar och ben får sin dos. Mitt på dan är viktigt för solen måste stå i 45 grader mot jorden för att ha effekt. Viktigt att inte bränna sig så ha solskydd och täckande kläder om man solar längre. Undvik Dusch och tvål direkt efter solning - vänta gärna ett par timmar. Under vinterhalvåret har solen ingen D-vitamineffekt ( inte ens i fjällen ) så kan vara bra ta tillskott mellan höst och vårsolstånd.     För varje person som dör av hudcancer dör 30 av D-vitaminbrist.

Rörelse föryngrar. Man minskar risken för 30-40 sjukdomar genom att aktivera sig - vilken medicin har den effekten? Kan ge 8 år av gott extra liv. 30 minuters promenad per dag hjälper. Motion förbränner stresshormoner. Undvik sitta stilla - risk att blodet stasar sig och sänker ämnesomsättningen.

Ät dig frisk. Rätt mat kan skydda mot och stoppa inflammation. Effekt samma dag. Antioxidanter är viktiga - tar hand om fria radikaler och förstör dem. Kroppens egna antioxidanter minskar redan i 25-års åldern. Tillför dessa genom mat och dryck av alla sorter. Viktigt att tänka på att dessa förstörs om de hettas upp till mer än 40 grader. ( Gäller inte tomater ). Bra sådana finns i bär och frukt: Jordgubb, Blåbär, Nektarin, Röda vindruvor, Äpple. Grönsaker : Gurka, Röd paprika, Selleri, Sockerärter, Spenat, Tomat. Varje måltid ska vara så färgrik som möjligt. Av kryddor så står gurkmeja ut. Den anses ha effekt mot cancer men måste tas med svartpeppar för att ha effekt. Nötter och frön också bra. Cashew, Hasselnöt, Mandel, Pekan, Valnötter och Linfrön. Även 70% choklad kan vara nyttigt.

Motsatsen är godis och läskedrycker som skapar inflammation och ger hungersug igen efter 30 minuter. ”Läsk ger Fläsk” Omega 3 och 6 är viktiga men måste vara i rätt proportion. Vi har idag alldeles för hög andel omega 6. Kan vara upp till 20-40 gånger mer Omega 6 och borde vara 1:3. För att få i sig Omega 3 så rekommenderas : Ansjovis, Hummer, Kungskrabba, Lax och Makrill. Ringla gärna olivolja på allt dagligen. Minska ner listan : Majs, Solros och sojaolja, palmolja, kött från icke gräsuppfödda djur, ägg från icke-utegående höns, gluten, pumpa och pinjenötter. Välj fiberrika produkter. 90% av immunförsvaret sitter i tarmen. För att sammanfatta: ”Ät ordentligt av det nyttiga så tål du nog resten”

Vad gäller dryck så är kaffe bra - helst espresso - 3-4 koppar per dag. Innehåller antioxidanter och skjuter upp demens. Svart, Grönt och vitt te är bra - också antioxidantrikt. Vin kan både hjälpa och stjälpa - men bra från medelåldern och uppåt. Måttligt intag minskar dödlighet med 20-25%. Rödvin med stor del Resveratrol är bäst - Pinot Noir har högst andel.


Avslutningsvis : Tandtråd!

Tack Bertil för en mycket spännande föreläsning. För en komplett insikt så rekommenderar vi att köpa boken.